Jaké vybrat dekorace na dveře

Dveře jsou nejen prostředkem pro vstup do bytu nebo domu, ale také odrazem vkusu jejich majitele. Dveře, zádveří a předsíň jsou to první, co hosté při příchodu k vám domů uvidí. Důležité proto je, aby výzdoba dveří ladila s celkovým stylem vašeho domu a dělala na hosty dobrý dojem. Dekorace dveří a zádveří v rodinném domě by proto měly být laděny do stejných barev jako zbytek interiéru, tak, aby jejich vzhled spíše podporovaly, než přebíjely. 

 

Dekorace na dveře

Zdroj: Unsplash.com

 

Jaké jsou vaše vstupní dveře?

Při volbě dekorace na dveře hraje roli nejen materiál, ze kterého jsou dveře vyrobeny, ale také jejich stav. Máte dveře ze dřeva, kovu nebo skla? Přizpůsobte výzdobu i designu a materiálu vašich dveří. Jinak se může snadno stát, že výsledný dojem bude působit jako „pěst na oko“.


Pokud máte pak např. starší dveře, kterými profukuje a rozhodli jste se to vyřešit nouzovou izolací prahu, nebo závěsem za dveřmi, výsledný dojem navzdory dekoracím asi nebude valný. V takovém případě se raději nejdříve zaměřte na dveře jako takové.


Sáhnout můžete po polstrování na dveře, které má ale spíše než tepelně izolační účinky vliv na hladinu hluku procházejícího dveřmi do interiéru. Řešením může být i zateplení starých dveří, ale sázkou na jistotu je v tomto případě kompletní výměna dveří za nové dveře s kvalitnější tepelnou izolací


V případě, že je problémem spíše vzhled dveří než jejich funkce, zkuste polepy na dveře. Ty jsou finančně méně náročnou alternativou k jejich kompletní výměně a pomohou vašim dveřím ubrat pár let. 


Někdy ale naopak pár let dveřím přidat chceme. Spíše ale designově než funkčně. Pokud přemýšlíte např. nad tím, jak vybrat vchodové dveře do chalupy, jistě budete volit spíše ty ze dřeva, které podtrhnou rustikální vzhled domu. I takové dveře ale mohou být skvěle tepelně zaizolované a bezpečné.

 

Co na dveře zvenku? 

Než se pustíme do dekorací, nezapomínejme ani na detaily dveří, které jsou s námi celý rok. Číslo bytu či domu a jmenovka slouží primárně ke zjištění, zda jsme na správné adrese. Jsou to ale také prvky, kterých si hned všimneme. 

 

Vchodové dveře

Zdroj: Unsplash.com


Nezapomínejte tak ani na vzhled kliky a zvonku. Pokud chcete něco více tradičního, zkuste klepadlo na dveře, které hosta přenese do starých časů. Vezměte ale v potaz, že to může více slušet dveřím do domu než do bytu.

 

Dekorace na dveře

Pro dekorace na dveřích je typické, že se jejich vzhled v závislosti na ročním období mění. Některé prvky však budou přetrvávat. Např. u prosklených dveří to budou vhodně zvolené záclony. V zádveří či přede dveřmi může být prostor na vázu, ve které jen vyměníte květinovou výzdobu apod.


Lepší jsou pro výzdobu sice obecně živé rostliny, ale s ohledem na potenciálně nepříznivé podmínky chladné a tmavé chodby před bytovými dveřmi se nemusíte obávat ani využití umělých květin a rostlin. Když je naaranžujete vkusně, mohou vypadat jako živé.


Využít můžete samozřejmě také závěsné dekorace a další drobnosti (svíčky, keramiku apod.), které nejsou na ročním období závislé. S jejich množstvím to ale nepřehánějte. Nechcete mít přece dveře přeplácané. 


Vždy je také dobré mít v rámci výzdoby jeden výrazný prvek. V předvánočním období jím může být například vánoční hvězda, na jaře zase svazek čerstvých květin. 


Pokud nechcete nebo nemáte čas výzdobu zádveří každých několik měsíců měnit, můžete použít celoroční věnec na dveře. Ten může být ozdoben klidně umělými květinami či jinými trvanlivými dekoracemi, které čas od času doplníte sezónními prvky. A o krásné zádveří v jakoukoliv roční dobu máte postaráno. 

 

Jaké dekorace na dveře jsou vhodné na zimu? 

Nejčastěji se s výzdobou dveří setkáme v zimě, kdy se jedná primárně o výzdobu vánoční. Stálicí bývá např. vánoční věnec na dveře ze stálezelených větviček, červených bobulí a velké červené mašle. Použít můžete na dveře také girlandy, vánoční závěsné dekorace nebo drobné vánoční ozdoby.

 

Vánoční věnec na dveře

Zdroj: Unsplash.com


Mezi typické vánoční dekorace patří také hvězdy, větvičky anebo třeba již trochu kontroverzní sobi. Ostatně jako dekoraci můžete v zimě před dveřmi využít kromě věnce i miniaturní stromeček. Ozdobit s nimi můžete i parapet okna či botník na chodbě.

 

Vánoční dekorace

Zdroj: Pexels.com


Dveřní dekorace na zimu však nemusí být spojovány pouze s Vánocemi. K vytvoření vhodné atmosféry můžete použít také sněhové vločky, rampouchy nebo třeba jen bílé závěsy na dveře.

 

Zimní věnec na dveře

Zdroj: Unsplash.com

 

Jarní výzdoba na dveře

Na jaře je zase výzdoba dveří často spojována s Velikonocemi. V rámci velikonoční výzdoby na dveře nesáhnete vedle s jarním věncem na dveře z vrbových nebo jiných větví zdobeným barevnými vajíčky. Použít můžete ale také květiny, zvířátka a jiné jarní motivy. Vyjímat se může třeba i levandulový věnec. 

 

Jarní věnec na dveře

Zdroj: Pexels.com


Můžete použít i girlandy nebo závěsy na dveře z látky, papíru nebo dřeva. Hlavní je, aby dekorace na dveře ladila s celkovým stylem vašeho domu nebo bytu a vzbuzovala ve vás příjemné pocity.

 

Podzimní dekorace na dveře

Mezi klasiku pro podzimní dekorace patří samozřejmě dýně, ale také plody podzimu, které můžete vhodně naaranžovat například na podzimní věnec na dveře.

 

Podzimní dekorace

Zdroj: Unsplash.com


Nasbírejte si při podzimní procházce barevné listy stromů, větvičky jeřabin nebo šípků a nebojte se natrhat i makovice nebo bodlák. Vše slaďte s jehličím tak, aby převažovala zelená a doplňovaly ji barevné odstíny oranžové, žluté a červené, které jsou pro podzim typické. 

 

Podzimní věnec na dveře

Zdroj: Unsplash.com

18.11.2022 15:20

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0
  • Kontakty
  • +420 601 556 779 (Po - Pá 7:00 - 15:30)
  • Velkoobchod