Tipy na zařízení domácí pracovny

Podle řady průzkumů jsou lidé pracující z domova výkonnější než ti, kteří pracují v kanceláři. Abyste doma pracovali produktivněji a efektivněji, je důležité si správně uspořádat a vybavit domácí kancelář.  Sestavili jsme pro vás seznam tipů a nápadů, které vám pomohou vybrat to nejlepší místo a správné vybavení pro práci na dálku. 
 

Domácí pracovna

Zdroj: Unsplash.com

 

Oddělte pracovní a obytné prostory

Podle odborníků by ideální domácí kancelář měla být v samostatné místnosti. Pokud doma nemáte prázdný pokoj, který by se dal využít jako pracovna, vytvořte si pracovní kout v obýváku, protože ten bývá často největší místností v bytě. Zařídit si malou pracovnu v ložnici odborníci moc nedoporučují. Mozek má totiž tendenci spojovat si určitá místa s určitými úkoly. To je důvod, proč je důležité udržovat vaše pracovní a obytné prostory oddělené. Pokud je to možné, vyhněte se i práci v kuchyni, abyste minimalizovali rušivé vlivy. V případě, že členové vaší rodiny nejsou zvyklí, že pracujete doma, požádejte je, aby vás nerušili. 

 

Možností, jak rozdělit obývací pokoj na pracovní a relaxační část, je několik. Využít můžete například prostor za pohovkou nebo rohovou část místnosti. Nezapomeňte, že pracovní kout by měl stylově ladit se zbytkem pokoje.

 

Pracovní kout v obývacím pokoji

Zdroj: Unsplash.com

 

Využijte přirozené denní světlo

Přirozené osvětlení je ideální pro vaši celkovou pohodu. Lidé, kteří mají možnost pracovat za přirozeného světla, spí lépe (až o 46 minut déle) než ti, kteří přirozené světlo při práci nemají. Podle některých studií se na pracovištích s přirozeným světlem zvýšila produktivita o 3 až 40 %. Přirozené denní světlo také pomáhá udržovat hladinu vitaminu D.

 

Kromě zdravotních benefitů vám domácí pracovna s denním světlem pomůže snížit spotřebu energie, protože omezíte používání umělého osvětlení.

 

Nepodceňujte výběr nábytku

Důležitým krokem k vybudování domácí pracovny je pořízení pohodlného vybavení, protože budete trávit dlouhé hodiny u svého stolu a počítače. Správný výběr nábytku do domácí pracovny může mít pozitivní vliv na vaši produktivitu a pohodlí.


Základem domácí pracovny by měla být kvalitní kancelářská židle. Nejlepší volbou jsou ergonomické zdravotní židle, které během sezení aktivují svaly hlubokého stabilizačního systému páteře a pomáhají předcházet bolestem zad i krční páteře. Mají adaptivní sedák, pohyblivý opěrák, nastavitelnou zádovou a hlavovou opěrku i područky.

 

Sezení u počítače

Zdroj: Unsplash.com

 

Při výběru stolu do pracovny jsou pak důležitými parametry výška a šířka. Pokud u stolu sedíte, lýtko a stehno by měly svírat pravý úhel. V případě, že máte dostatek místa, zvolte si stůl s dostatečně velkou pracovní deskou, aby se vám na něj vešel počítač a abyste měli dostatek prostoru jak pro práci, tak na odkládání věcí (např. pitný režim vám může připomínat skleněná karafa, která je zároveň designovým doplňkem).

 

Pokud si pořizujete pracovní stůl do obýváku, velikost přizpůsobte rozměrům místnosti – řešením může být úzký psací stůl nebo kancelářský stůl na míru. V malých prostorách využijete i nástěnný sklopný stolek, který je často levnější. Během pár vteřin jej můžete podle potřeby složit nebo rozložit.

 

Nejvhodnější místo pro umístění pracovního stolu je u okna – tak, aby světlo dopadalo z boku. Okno opatřete žaluziemi, abyste je mohli ve slunných dnech zastínit. Zároveň je podle čínského učení feng-šuej nejvhodnější pozice pro sezení zády ke zdi (zeď je pro vás oporou), abyste viděli na dveře.

 

Při práci s počítačem byste se pak měli vyhnout jeho umístění do blízkosti topení v zimě či parapetu, kam svítí slunce, v létě. Může hrozit jeho přehřívání. Pokud už se s podobnými potížemi potýkáte, přečtěte si, jak zabránit přehřívání notebooku

 

Ergonomie sezení

Dodržováním základních ergonomických pravidel minimalizujete zátěž, kterou vašemu tělu způsobují dlouhé hodiny sezení. Pracovní židli si nastavte tak, aby vaše záda a krk byly rovné a vaše paže rovnoběžné s podlahou. Horní hrana monitoru by přitom měla být přibližně ve výšce očí. Pokud pracujete s notebookem, vhodným řešením je pořízení druhého monitoru. Pro pohodlnou práci zápěstí zkuste zvážit i pořízení vertikální myši, která poskytuje oporu zápěstí a pomáhá předcházet zánětu karpálního tunelu. K většímu komfortu při práci přispívá také ergonomická klávesnice. Ergonomické klávesnice k PC tvoří 2 oddělené části a jsou šířkově i výškově nastavitelné, což umožňuje nezávislé otáčení modulů a vyšší pohodlí při práci. 

 

Pohodlné sezení ale není samospásné. Je dobré střídat sezení se stáním. Dobrou volbou může představovat výškově nastavitelný stůl (tj. můžete výšku snížit/zvýšit podle potřeby). Střídání práce vsedě a vestoje má pozitivní vliv na soustředění i zdraví. 

 

Práce z domova

Zdroj: Unsplash.com

 

Pořiďte si vhodné osvětlení

Pro práci se doporučuje denní bílá barva světla, protože podporuje soustředění a snižuje únavu. Nejlepší je jedno centrální osvětlení a na doplnění stolní lampa na pracovní stůl.  Jako centrální svítidlo jsou vhodné zářivky, ze kterých nebolí oči.  Jejich výhodou je i vysoká životnost a nízká spotřeba energie.

 

 Při výběru stolní lampy jsou důležitými parametry zdroj osvětlení (i tady se doporučuje LED zářivka), polohovatelnost a neprůsvitné stínítko, z něhož není vidět světelný zdroj, který by vás oslňoval.

 

Nezapomeňte na úložné prostory

Ať už máte pro pracovnu vyhrazený celý pokoj nebo pracovní kout v obývacím pokoji, měli byste mít dostatek úložných prostor. Některé z nich mohou zároveň opticky oddělovat pracovní kout od zbytku místnosti (kancelářské stěny, knihovny, regály, police). Pořídit si můžete také skříňku pod psací stůl. Protože se řada domácích kanceláří potýká s nedostatkem místa, úložné prostory jsou nutností.

 

Vyberte si vhodnou dekoraci

Jednou z výhod domácí kanceláře je, že si její výzdobu můžete vybrat podle vlastního vkusu. Některé dekorace mohou dokonce zvýšit vaši produktivitu – zelené rostliny až o 15 %.  Kromě toho přítomnost rostlin snižuje stres a zvyšuje kvalitu ovzduší v místnosti. Vhodnou dekorací nemusí být jen samotná rostlina, ale i květináč, který bude stylově doplňovat vaši domácí pracovnu nebo pracovní kout. Pokud nemáte čas věnovat se péči o živé rostliny, můžete je nahradit umělými, které nevyžadují pravidelnou péči a často jsou k nerozeznání od těch živých.

 

Pracovní kout v obývacím pokoji

Zdroj: Unsplash.com

 

Mezi vhodné dekorace patří také obrazy, fotografie nebo jiná umělecká díla, hodiny, krystaly vyzařující energii (např. karneol, křišťál), vodní prvky (fontánky) nebo aromalampy. Látky z vonných olejů v aromalampách mají pozitivní vliv na psychiku a emoce. Naše psychické rozpoložení ovlivňují i barvy, které nás obklopují. Při jejich výběru se řiďte psychologií barev. Vyberte si takové, která vyzařují energii, jako jsou odstíny žluté, oranžové a červené. Vyhněte se tmavým, nevýrazným barvám, které mohou vaši energii naopak utlumit.

 

Tip na závěr: Pracovat každý den po stanovenou dobu dává vašemu dni strukturu a řád.  Dodržování pracovní doby zároveň přispívá k udržení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem (work-life balance). Když budete mít po pracovní době dostatek volného času, pomůže vám to relaxovat, buď s rodinou, nebo se můžete věnovat svému koníčku. Více o udržení work-life balance najdete v článku Jak vyvážit pracovní a osobní život.

19.12.2022 16:24

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0
  • Kontakty
  • +420 601 556 779 (Po - Pá 7:00 - 15:30)
  • Velkoobchod