Jak zútulnit terasu a balkon

Mít v bytě alespoň malý balkon znamená vždy velkou výhodu. Koho by nelákalo posezení na sluníčku a vzduchu, aniž by bylo třeba opustit domov. V rodinných domech bývá balkonů občas hned několik a terasa dokáže obytný prostor ještě více zvětšit. Nemusí se však jednat o prázdný prostor s párem židlí. I malý balkón lze zútulnit.

 

Balkón

Zdroj: Pixabay.com

 

Jak se liší balkon, lodžie a terasa?

Nejprve se pojďme podívat, jaké jsou rozdíly mezi balkónem, lodžií a terasou.

 

Balkon

Pro balkon je typické, že je jeho konstrukce předsazená a je zakončen zábradlím. Balkon tedy ční jakoby před dům do prostoru. Může, ale nemusí být zastřešený, a dokonce i zasklený. Balkony najdeme na nejstarších historických památkách i moderních budovách. Mohou být zděné, betonové, kovové, dřevěné, a dokonce i skleněné. Vzhledem ke své velikosti je balkon intimnější než třeba terasa a obvykle slouží hlavně obyvatelům bytu či domu. 

 

Balkon

Zdroj: Unsplash.com

 

Lodžie

Od balkonu se lodžie na první pohled liší tím, že před fasádu není předsazená a nevystupuje ven z obvodové zdi. Lodžie tedy má vždy boční stěny a také zastřešení. Dá se říct, že je to jakoby místnost, které chybí jedna stěna a lodžie je tedy otevřena do volného prostoru. Od něj lodžii dělí zábradlí, arkády, sloupy… V posledních letech je zvlášť na bytových domech obvyklé, že je lodžie zasklená a stává se tak skutečnou obytnou místností, kterou lze užívat celoročně. Současné bytové lodžie mají předobraz v historické italské architektuře, kde ale takové prostory nebyly ve vyšších podlažích, ale v přízemí.

 

Lodžie

Zdroj: Unsplash.com

 

Terasa

S lodžií má terasa společné to, že nevystupuje z budovy, je ale větší než balkon a není zastřešená, respektive může být, ale zastřešení má podobu pergoly a je na terasu dodáno obvykle dodatečně. Terasa může být také střešní. Ať už se jedná o soukromou, hotelovou, nebo firemní terasu, vždy se jedná o prostor určený k pobytu lidí, k jejich relaxaci, setkávání s přáteli, ke grilování a dalším společenským akcím. Jejich rozkvět je spojen s érou funkcionalistických architektů, kteří často pracovali s plochými střechami. Nejslavnější vily první republiky měly teras často hned několik a výjimkou nebyly ani terasy, které byly od interiéru odděleny stěnou, kterou šlo částečně či zcela zasunout a terasu s vnitřkem domu propojit do jednoho organického celku. 
 

Terasa

Zdroj: Pexels.com

 

Promyslete si, k čemu bude prostor sloužit

Než se vrhnete do nákupu nábytku a dalšího vybavení, promyslete si, k čemu bude balkon, lodžie nebo terasa sloužit. Čím menší prostor, tím pečlivěji byste měli vybírat. Na malých balkonech by nábytek mě být víceúčelový, abyste plochu co nejefektivněji využili. Pokud plánujete, že na balkoně budete převážně jen ve dvou, nemá smysl kupovat nábytek pro víc lidí. Naopak, pokud máte větší terasu, kde chcete pořádat večírky pro přátele, vyplatí se jak venkovní sedací souprava pro více lidí, tak i větší stůl. 

 

Jaká podlaha se hodí na balkon?

Ať už máte balkon, lodžii nebo terasu, je velmi důležité, jaký povrch pro tento venkovní prostor zvolíte. Měli byste vybírat tak, aby byla podlaha na balkon hezká a zároveň praktická. Dlažba a beton jsou sice snadno udržovatelné, ale v zimě studí a v létě pálí. Dřevo je osvědčeným přírodním materiálem, výborně vypadá, ale potřebuje pravidelnou údržbu, aby pořád vypadalo dobře. Proto je v současnosti někdy na balkonových podlahách nahrazován dřevoplastem, jehož vzhled je podobný, ale obejde se bez natírání.

 

Současným hitem pro balkony i terasy je koberec umělé trávy. Moderní umělá tráva na balkon vypadá téměř jako přírodní trávník. Navíc se snadno udržuje a zpříjemňuje pobyt venku. Nejmodernější umělé trávníky na balkony a terasy jsou tvořeny vlákny, která jsou na dotek velmi jemná, takže vyjít si na balkon naboso není žádný problém. Vyrábí se z certifikovaného PE vlákna, jsou velmi husté a jejich výška je 3,5 cm. Protože ty nejkvalitnější umělé trávníky na balkony a terasy obsahují i tzv. travní plsť, od přírodní trávy je rozeznáte jen velmi těžko. Budete takový váš malý soukromý zelený ráj. Vybrat si můžete dokonce i odstín, v kterém si trávník na terasu, nebo balkon necháte položit, nebo si případně položíte sami. A pokud si nejste jisti, jaký trávník koupit, nechte si poradit, jak vybrat umělý trávník.
 

Umělá tráva na balkon

Zdroj: Umelky.cz

 

Zábradlí na balkón z kovu, nebo z betonu?

Zábradlí může být nejen funkčním, ale i dekorativním prvkem, ať už je z betonu, kovu, skla nebo dřeva. Při výběru materiálu přemýšlejte i o tom, jak moc chcete mít na balkoně soukromí, případně u lodžie, zda nebudete chtít prostor uzavřít zasklením. To se nejlépe montuje na zábradlí betonové. Soukromí se dá zase zajistit rostlinami v květináčích či rohožemi na zábradlí. Na řadě balkonů a teras je také místem, kde je prostor pro zeleň, ať už se jedná o dekorativní rostliny, květiny, nebo třeba jahody či zeleninu v truhlících či květináčích

 

Zábradlí na balkon

Zdroj: Unsplash.com

 

Venkovní posezení a výběr nábytku

Venkovního nábytku je široká nabídka, která se liší materiálem, cenou i účelem. Nejčastěji se jedná o: židle, stoly, křesla, pohovky, sedací soupravy, lehátka, truhly, lavice, houpačky. Do velké míry zde záleží na prostoru, který máte k dispozici.

 

Z hlediska materiálu je u zahradního a venkovního nábytku velmi populární ratan, ať už přírodní nebo umělý, dále dřevo, kov i plast. Oblíbené jsou i venkovní sedací soupravy s polštáři, které přinášejí dokonalé pohodlí. Při výběru nábytku si vybírejte ten, který odolá intenzivním slunečním paprskům a dalším vlivům počasí. U pohovek nezapomeňte pak ani na krycí plachty. Skvělé jsou také například lavice či sedačky s úložnými prostory, které tak plní dva účely. Jsou i velmi speciální prvky na malé balkony, třeba mini stolečky na kávu, které umístíte třeba do rohu. 

 

Nábytek na terasu

Zdroj: Unsplash.com

 

Další vybavení

Vybavení balkonu závisí kromě jeho rozměrů samozřejmě i na tom, co chcete venku dělat. Někdo se neobejde bez grilu, další potřebuje slunečník na balkon či jiné zastínění. Pro větší soukromí si lze pořídit také paraván (zástěnu na balkon), nebo závěsy. Pokud potřebujete být venku i v chladnějším období roku, zvažte, zda by se vám nevyplatila investice do venkovního ohřívače nebo přenosného krbu. 

 

Dekorace

Příjemnou atmosféru pomůže vytvořit i vhodná dekorace. Zeleň nemusí být jen na zábradlí či v květináčích, ale klidně i na stěnách. Zázraky se dají dělat s osvětlením, ať už se jedná LED osvětlení, lampy či svíčky. U těch pozor, lucerny a svícny musí být stabilní, aby je vítr neshodil a nenastal požár. Skvělý je také textil, ať už se jedná o polštáře a podsedáky, nebo o ubrusy a prostírání na stoly. U všech prvků myslete nejen na to, jak vypadají, ale také na jejich údržbu a čištění. Rostliny nemusíte mít jen živé, ale dají se pořídit i umělé květiny a rostliny, které jsou od těch živých k nerozeznání. Dekorací mohou být i květináče, nebo zahradní sošky. Užitečným doplňkem pak mohou být nástěnné hodiny

Speciálně pro sezení na balkoně můžete mít vyhrazené i hrnky a další keramické nádobí, které bude ladit se zbytkem dekorací.

 

Dekorace na balkon

Zdroj: Unsplash.com

 

Pobyt venku byste ale hlavně měli užít. Proto při výběru veškerého vybavení přemýšlejte o tom, jak se při jeho používání budete cítit a zda vám péče o něj nepřinese víc starostí než radosti. Na co byste ale nikdy neměli zapomínat je úklid. Tím nemyslíme cídění každého kousku terasy, ale to, aby se balkon, lodžie nebo zmíněná terasa nestaly odkladištěm všeho, co se vám nevejde do bytu. Ve skladišti se relaxuje jen obtížně. Nezapomínejte ani na to, že zloději jsou schopni neuvěřitelných výkonů a dostanou se i do nejvyšší pater. Nenechávejte proto venku zejména z menších věcí nic, po čem by se vám stýskalo. 
 

7.3.2023 14:33

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0
  • Kontakty
  • +420 601 556 779 (Po - Pá 7:00 - 15:30)
  • Velkoobchod