Jak zútulnit ložnici

Ložnice je místem, kde trávíme velkou část svého života. Průměrný člověk prospí třetinu každého dne a spíme většinou právě ve své vlastní ložnici. Aby byl náš spánek zdravý a my jsme se ráno probouzeli dobře vyspalí a odpočinutí, je vhodné si ložnici zútulnit podle svých vlastních preferencí. Pokud jde o ložnici partnerskou, měli byste se shodnout na vzhledu ložnice tak, aby vyhovovala oběma. Jen útulná ložnice vás bude každý den lákat k sladkému spánku. Poradíme vám, jak na to. 

 

Útulná ložnice

Zdroj: Unsplash.com

 

Základní pravidla pro ložnice

Každá ložnice by měla být spíše chladnější a dobře větraná. Jen dostatek kyslíku zajistí kvalitní spánek a větrání je důležité také pro optimální vlhkosti v místnosti. S tou mohou pomoci i živé květiny, které vlhkost zvýší. Ale pozor, určitě do ložnice nepořizujte kvetoucí rostliny s výraznou vůní, ta by vás při spaní mohla rušit, ale jen květiny vhodné do ložnice. Obzvláště to platí pro alergiky.

 

Barvy a světla

První, co zásadně ovlivní vzhled místnosti, je její barevné ladění a vhodně zvolené kombinace barev. Většina ložnic je vymalována pastelovými barvami, případně bílou, které je vhodné kombinovat s doplňkovými barvami buď na menších plochách, nebo na doplňcích či dekoracích. Celkový vzhled samozřejmě zásadně ovlivňuje také materiál a barevnost nábytku. Jiné barvy na stěnách ladí se světlým, jiné s tmavým nábytkem. Pokud je místnost příliš tmavá, lze ji prosvětlit třeba zrcadlem na dveřích šatní skříně. Někdo preferuje před výmalbou do ložnice tapety, ale ty by neměly být příliš výrazné. Před časem byly hodně moderní fototapety přes celou stěnu, ale dnešní ložnicový styl je spíše umírněnější. Barevnou dominantou může být i podlaha, ať už se jedná o dřevo, vinyl, korek nebo koberec. Mimochodem, vhodně zvolený koberec může být také dobrou volbou. Co je lepšího než zabořit ráno bosé nohy do vysokého měkoučkého koberce.
 

Malá ložnice

Zdroj: Unsplash.com

 

Spát chodíme večer, takže bychom měli mít i vhodné osvětlení do ložnice. Vedle centrálního lustru by měl mít každý obyvatel ložnice svou vlastní lampičku, kterou si může samostatně rozsvítit třeba na čtení. Co by ale v ložnici být určitě nemělo, je modré světlo televize, počítače a mobilů. Modré světlo je pro zdravé spaní zásadní překážkou. Naopak se hodí mít k dispozici světlo, které lze regulovat. Změnou intenzity a barvy světla lze totiž zásadně proměnit i atmosféru v ložnici. 

 

Vhodné závěsy

Ne každý má ale to štěstí, že může spát v noci. Řada lidí pracuje na směny a potřebuje se dobře vyspat, i když je venku světlo. Nebo bydlí na rušné ulici s množstvím intenzivních venkovních světel, která zasahují i do prostoru ložnice. Proto je třeba mít v ložnici vhodné zatemnění oken. Můžete vyzkoušet například zatemňovací závěsy, a to jak standardní, tak i ušité na míru. Najdete je ve dvou typech s označením Blackout nebo Dimout. Závěsy Blackout mají zvláštní vrstvu z jedné či z obou stran látky, která zcela brání pronikání světla do místnosti. Závěsy Dimout místnost nezatemní zcela, ale bude v ní příjemné příšeří. Dokonce i proti hluku si můžete koupit speciální druh závěsů, který vám pomůže docílit vytouženého klidu pro spaní.


Závěsy

Zdroj: Unsplash.com
 

Kvalitní postel je základ

Pro příjemné spaní je základním předpokladem pohodlná postel. Měla by mít nejen kvalitní rám a rošt, ale i matraci. Protože každý potřebuje jinak tvrdou postel, i na manželské posteli je vhodné mít dva rošty a dvě matrace tak, aby si každý mohl nastavit svou postel individuálně. Zajímavým designovým prvkem může být čelo postele, ať už je vyrobené ze dřeva, kovu nebo čalouněné. 

 

Pro odpočinek je velmi důležitý také výběr povlečení a ložního prádla. Zásadní je nejen kvalitní a nealergenní materiál, ale také barevnost, vzory a typ látky. Pokud rádi šijete, můžete si zkusit povlečení i ušít. Není problém sehnat látky na povlečení v metráži z nejrůznějších materiálů - typicky z bavlny, damašku, krepu, flanelu či saténu.

 

Zajímavým doplnkěm jsou pak dekorační polštářky. Třeba populární kulaté polštáře, který mnoha lidem pomáhá udržovat krční páteř v pořádku, se dají povléct povlaky ladícími s ostatním povlečením. Vzhled může doladit také přehoz přes postel, barevnost závěsů apod.

 

Noční lampička

Zdroj: Unsplash.com

 

Aby se vám dobře spalo, je dobré mít v ložnici i pořádek. Pro jeho udržení je podstatný dostatek úložných prostor a také nějaký nábytek na odkládání věcí přímo z lůžka. Musíte mít kam dát knihu, brýle, kapesník a další drobnosti. Podle velikosti ložnice to mohou být noční stolky, komoda vedle postele, nebo alespoň odkládací polička nad postelí. V ložnici často bývá také kosmetický koutek se zrcadlem a prostorem pro šperky a další dámské nezbytnosti. Zrcadlo by mělo mít vhodné samostatné osvětlení a pro kosmetiku a drobnosti by mělo u něj být dostatečné množství šuplíků a dalších úložných prostor. 

 

Dekorace do ložnic

Atmosféru a celkové vyznění ložnice může výsledně vyšperkovat i výběr dekorací, ať už se jedná o obrazy do ložnice, plastiky, fotografie, plakáty, živé či umělé rostliny, svíčky a další prvky. Dominantní dekoraci si většinou věsíme nad postel. Měli by se na ní přitom shodnout oba partneři, kteří ložnici obývají. Výběr dekorací by měl odpovídat také tomu, zda v ložnici nespí někdo s alergií. Pro alergiky a astmatiky jsou tzv. lapače prachu jen další nepříjemností. Proto pro ně volte spíše střídmé dekorace, na kterých se bude dát snadno odstraňovat prach. 

 

Obrazy v ložnici

Zdroj: Unsplash.com
 

Styl může doladit třeba krásná váza, keramické květináče s rostlinami, ale také jemné záclony, japonské stěny, paravány a další prvky. Volte výzdobu i s ohledem na velikost místnosti. Čím je menší, tím by mělo být prvků méně, aby ložnice působila co nejvzdušnějším dojmem. 

 

Relaxaci může přispět vhodná hudba, zvuky moře nebo větru. Proto není na škodu mít v ložnici nějaké audio zařízení, na kterém si lze hudbu a zvuky pouštět. Uklidňující dojem mohou pak vytvářet i různé vonné svíčky, či éterické oleje v aromalampách. I takové doplňky mohou být samy o sobě designovým kouskem.

1.3.2023 15:20

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0