Jak zútulnit obývací pokoj

Pro každého znamená útulný obývací pokoj něco jiného. Útulný obývák rozhodně nevytvoříte tím, že jej naplníte spoustou věcí, na které bude sedat prach. Spíše se zaměřte na atmosféru místnosti a to, jak se v ní cítíte. Bez ohledu na to, jak váš obývací pokoj vypadá, vždy existují způsoby, jak jej zútulnit a zpříjemnit. Stačí opravdu málo a útulným se může stát každý obývák. Co třeba nový barevný polštář, který bude ladit s obrazem, který visí ve vašem obývacím pokoji už léta? 

 

Obývací pokoj

Zdroj: Unsplash.com

 

Jak osvětlit obývací pokoj

Není potřeba hned měnit design obývacího pokoje a zasahovat do rozmístění nábytku. Jednou z prvních věcí, kterou můžete udělat, je zaměřit se na osvětlení. Dobré osvětlení může v místnosti hrát významnou roli.


Jak osvětlit obývák, abyste se v něm cítili dobře? Pokud nemáte k dispozici mnoho přirozeného světla, zkuste použít lampy, které vytvoří teplou a příjemnou záři. Menší svítidla vám pomohou interiér oživit a přizpůsobit pro pohodlný odpočinek. Jestliže byste rádi také trochu pročistili ovzduší a zajistili si tak snazší dýchání, můžete vyzkoušet i solnou lampu. 


Do obývacího pokoje si také klidně nainstalujte zrcadla, která odrážejí světlo a místnost tak vypadá světlejší a samozřejmě také opticky větší. Praktické jsou také dekorační poličky na zeď, které poslouží jako prostor pro odložení nezbytných maličkostí nebo je můžete použít třeba na výstavu fotografií. Pokud máte malý obývák s kuchyní dohromady, což je u nových bytů velmi oblíbená varianta, tak volte osvětlení vždy centrálně pro obě části místností. Dejte si do kuchyně centrální osvětlení, když budete vařit. Stejně tak si dejte centrální osvětlení do obýváku. Pokud použijete jedno hlavní světlo, tak nebudete spokojeni ani v jednom případě.

 

Do obýváku patří zeleň

Stálezelené rostliny čistí vzduch, ale svým vzhledem nám také dokážou zvednout náladu, protože pohled do zeleně zkrátka uklidňuje. Pokud tedy nechcete neustále koukat z okna, pár zelených krasavic si doma do květináče zasaďte. Krásně bude vypadat také solitérní rostlina většího vzrůstu. Vsadit můžete například na fíkus nebo i menší palmu, která projde dveřmi. Nezapomeňte přitom i na výběr vhodného květináče či vázy. Zajímavým doplňkem pak může být i akvárium plné vodních rostlin a barevných ryb. Pokud uvažujete o pořízení zvířete, ale neradi se o ně staráte, mohou být akvarijní rybky méně náročným způsobem, jak oživit interiér pokoje.

 

V obýváku budou dobře vypadat i umělé květiny a rostliny, které jsou dnes již takřka k nerozeznání od těch živých. Pokud vám tedy uvadá jedna rostlina za druhou, možná je na čase vyzkoušet jejich umělou alternativu.

 

Obývací pokoj

Zdroj: Unsplash.com

Jak vymalovat obývák?

Nová výmalba obývacího pokoje stojí samozřejmě více času než jen pouhá změna osvětlení. Výsledek je zato trvalejší a intenzivnější. Různé barvy mohou výrazně ovlivnit naši náladu a pohodu. Proto byste měli být velmi opatrní při výběru správného barevného schématu pro váš obývací pokoj. 


Pokud chcete vytvořit útulný obývací pokoj, zvolte teplé a neutrální barvy. Červená, žlutá a oranžová jsou pro tento účel ideální, protože povzbuzují chuť k jídlu a konverzaci. Hnědá rovněž podporuje pocit pohodlí. Pokud chcete, aby váš obývací pokoj působil prostorněji, zvolte chladné barvy, například modrou a zelenou. Tyto barvy působí uklidňujícím dojmem a obývací pokoj díky nim vypadá vzdušněji.

 

Umístění televize v pokoji

Otázka televize v obýváku rozděluje lidi na dva tábory. Jedni na ni nedají dopustit a pídí se po nejnovějších modelech smart TV, druzí ji ke svému životu prakticky nepotřebují. Pokud tedy televizi v obývacím pokoji mít chcete, nedělejte z ní ale místo centrálního dění. Tradiční umístění televize uprostřed obývacího pokoje sice najdeme ve spoustě domácností, ideální však není. Postavte ji hezky stranou, ať je k dispozici, pokud to bude potřeba, ale ať vám nebere prostor k rodinné zábavě a konverzaci s přáteli.

 

Televize v obývacím pokoji

Zdroj: Unsplash.com


Vhodně zvolte také velikost a rozlišení televize. Z malé televize umístěné daleko, stejně jako z přehnaně velké televize, na kterou se díky nedostatku prostoru musíte dívat z minimální blízkosti, nebudete asi příliš nadšení. Jestliže si domů chcete pořídit domácí kino, zamyslete se i nad volbou soundbaru, který přinese celkově jiný dojem ze sledování filmů. 

 

Přidejte na měkkosti

Kromě barev stěn nezapomínejte ani na textilie v obývacím pokoji. Záclony, koberce, přikrývky a čalounění - to vše hraje důležitou roli při vytváření pohody ve vašem obývacím pokoji. Nezapomeňte také na teplé deky a příjemně měkké polštáře, pokud možno sladěné s barvou sedací soupravy. Právě textilie pak nabízí nepřeberné množství možností, jak obývací pokoj ozvláštnit barvami a vzory.

 

Obývací pokoj

Zdroj: Unsplash.com

Vybavte obývací pokoj pohodlným nábytkem

Žádný obývací pokoj se samozřejmě neobejde bez nábytku. Ale ne jen tak ledajaký nábytek - musí být pohodlný a praktický. Pohovka je nejdůležitějším kusem nábytku v obývacím pokoji. Měla by být prostorná a pohodlná, abyste si na ní mohli po dlouhém dni opravdu odpočinout. Pokud k vám často chodí hosté, kteří občas přespí, vyberte si pohovku, kterou lze snadno přeměnit na lůžko. 


Získáte tak možnost povídat si dlouho do rána, protože u vás bude moci kdokoliv přespat. Dalším nezbytným kusem nábytku do obývacího pokoje je konferenční stolek. Měl by mít správnou velikost a tvar pro danou místnost a ladit se stylem pohovky. Pokud chcete vytvořit útulný obývací pokoj, udělejte si z něj příjemné prostředí s pohodlným nábytkem, do kterého se můžete opravdu zabořit.

 

Jaké dekorace zvolit do obývacího pokoje? 

I dekorace mají v obývacím pokoji své místo. Stejně jako základní zařizovací předměty vybírejte i ty dekorační spíše z přírodních materiálů a vhodně je barevně kombinujte. Velkou předností dekorací v obývacím pokoji je to, že mohou mít výraznější design než základní vybavení, které se v současné době ladí spíše do tlumených tónů. Ne nadarmo je neoblíbenější barvou do obývacího pokoje v současnosti šedá. Právě doplňky a dekoracemi pak můžete do obýváku přivést nový život a změnit ho za pár korun bez nutnosti většího zásahu. 

 

Dekorace do obýváku

Zdroj: Unsplash.com

 

Populární jsou např. rámečky na fotografie, které vám budou připomínat hezké zážitky či naše blízké. Praktickou dekorací jsou pak např. hodiny, které pomohou spolu s obrazy zaplnit prázdný prostor na zdi. Na poličku zase můžete umístit figurku či sošku. S těmi ale buďte opatrní. Zatímco jedna soška může působit jako zajímavý doplněk, celá řada různorodých sošek vedle sebe bude spíše kýčovitým vjemem.

 

Jak zařídit obývák nadčasově?

Mnoho lidí nemá čas ani finance na to, aby vzhled svého obývacího pokoje měnili pokaždé, když se okouká. Naštěstí existují způsoby, jak obývací pokoj zařídit nadčasově. Jeho základem je nadčasové barevné schéma a nábytek, který nikdy nevyjde z módy. Například kvalitní kožená pohovka doplněná o komodu z masivního dřeva vám v obývacím pokoji vydrží léta a bude vypadat stále dobře. 


Pro dekorace pak zvolte klasické vzory a tvary. Vyberte si například pruhovaný koberec nebo jednoduché polštáře s geometrickými vzory. Tyto styly nikdy nevyjdou z módy, a pokud vás omrzí, lze je snadno aktualizovat novými barvami. 
 

21.11.2022 15:40

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0
  • Kontakty
  • +420 601 556 779 (Po - Pá 7:00 - 15:30)
  • Velkoobchod