Jak ozdobit okna na Vánoce

Do Vánoc času dost? Někteří se snaží dělat všechno s předstihem a jiní zase nechávají vše na poslední chvíli. Ale jedno máme všichni společné – chceme mít jedinečnou výzdobu, která nám pomůže doma vytvořit vánoční atmosféru. Výzdoba oken přitom bývá lehčí, než byste si mysleli, proto pokud máte trochu času, nechejte se námi inspirovat a zjistíte, jak na to!

 

vánoční výzdoba oken

Zdroj: Unsplash.com

 

Ptáte se sami sebe, jak vyzdobit okna na Vánoce, aby byly hezčí než minulý rok? Podstatou celé věci je, řídit se pár základními pravidly a využít to, co máte po ruce. Takže, jste v přízemí nebo naopak docela vysoko? Chcete, aby vaši výzdobu obdivovali i kolemjdoucí? Máte na oknech clonění, květiny, nebo jen zelené rostliny? Zodpovězení podobných otázek vás nasměruje k tomu, jak celou výzdobu uchopit.

 

Zimní výzdoba oken

Okna byla vždy budována jako spojení s okolním světem. A vánoční dekorace do okna tedy mohou udělat radost jak vám, tak kolemjdoucím. Vhodné umístění předmětů do různých oken, vhodně zvolit nalepovací a závěsné dekorace (např. světýlka umístění do horních oken, protože ta jsou vidět z větší vzdálenosti, zatímco pro kolemjdoucí jsou vhodnější nalepovací dekorace).


Stejně tak nezapomínejme na vhodné osvětlení, což je teplá bílá, která vypadá jako zlatá, což k Vánocům neodbytně patří. Parapety se rozhodně nesnažte naládovat vším možným, zvolte spíše umírněnost. Neváhejte také zakomponovat zelený prvek – rostlinky poslouží jako zajímavé zpestření a živý komponent v jednom. Lze na ně zavěsit baňky, světýlka, papírové ozdoby…


Využití dekorací si můžete rozdělit podle typu, materiálu, podle clonění oken nebo vzhledu okna. A pamatujte, že dekorace na okno nemá člověka bít do očí, ale pohladit na duši! Chybět by proto neměla jednotná tématika. 

 

okenní výzdoba

Zdroj: Unsplash.com

 

Jak ozdobit okna na Vánoce?

Každý atmosféru Vánoc vnímáme jinak, proto se bude lišit i výsledná výzdoba oken. Hlavní je nejdříve odstranit ozdoby a předměty, které s Vánocemi nesouvisí – sváteční ozdoby tak budou mít možnost lépe vyniknout. Vemte v potaz i to, zda máte dřevěné či plastové rámy a parapety oken a jaká je jejich barva. Snažte se sjednotit styl výzdoby s designem oken. Vhodné je také držet se pouze např. 2 barev, aby výzdoba nepůsobila přehnaně a kýčovitě. 

 

Začněte s přírodou

Stromečky jako ozdoba do okna nikdy nezklamou. Dekorační dřevěné stromečky můžete snadno koupit v mnoha obchodech, ale také si je snadno vyrobíte z překližky nebo z papíru. Pokud jste zruční, můžete využít i tvarovací drátky, ze kterých si uděláte stromy různých tvarů. Nakonec je ozdobíte malými světýlky. Nahoru nad stromečky si zavěste větev, kterou dozdobíte závěsnými dekoracemi, které například vyrobíte s dětmi. Tato vánoční výzdoba do oken je vhodná do starších oken s dřevěnými rámy (nebo rámy s motivem dřeva). Přírodní prvky ale můžete využít i pro výzdobu okenního parapetu. Pokud se obáváte, že vám větvičky do Vánoc nevydrží, nebo se o ně nechcete starat, kupte si umělé vánoční větvičky.

 

výzdoba šišky a svíčka

Zdroj: Unsplash.com

 

Světelné vánoční dekorace do oken

Světýlek a stínítek je celá řada, proto zde hraje hlavní roli váš osobitý styl. Uvědomte si při vybírání, zda výzdobu děláte proto, abyste oslnili lidi na ulici nebo pro svou radost. Nezapomeňte si koupit i malá světýlka, která se dají dát i do vázy, hrnku, či s nimi obtočit větvičky. 


Světýlkama rozhodně nikdy nic nezkazíte. Pokud se vám totiž nechce řešit výrobu či koupi dalších dekorací, stačí svítící dekorace zavěsit svisle nebo vodorovně. V případě, že si rádi hrajete, vytvořte si jedinečné lampy, nebo si postavte celou vánoční scénu se sněhulákem, soby, sáněmi, stromečky a hvězdičkami. Opět ale platí, že méně je více. 

 

Vánoční okna se svíčkami

Zimní výzdoba do oken se bez svíček neobejde. Plápolající plamínky pomáhají zklidnit mysl a utvářejí zároveň pravou vánoční atmosféru. Pravdou je, že hořící svíčka velice snadno může zapálit záclony nebo dekorace. Proto je tu alternativa – elektrické svíčky a svícny dokáží ozvláštnit každé okno v domě! Věřte, že takovouto dekoraci nikdo nepřehlédne. 

 

vánoční svíčky

Zdroj: Unsplash.com

 

Jak si vyzdobit dnešní moderní plastová okna?

Plastová okna jsou dnes už velmi častá a bohužel při špatném větrání může docházet k jejich orosení. Přes zamlžené okno žádná výzdoba nebude dobře vidět, přečtěte si proto napřed, jak zamezit rosení oken. V případě plastových oken také raději nekombinujte lepící dekoraci na okna s klasickou výstavou na parapetu v případě, že výzdobu děláte pro okolí! Působilo by to nevzhledně.

 

Vyhrajte si s andělíčky

Andělíčci mají mnoho podob. Díky tomu je každá dekorace s andělíčky tak jedinečná svým stylem, ale i použitým materiálem. Andělíčky si můžete zakoupit jako lepící dekoraci na okno, jako kovovou postavičku, nebo jako šňůru z andělíčků. Kromě těchto variant si můžete doma vyrobit vlastní andělíčky za pomocí papíru, nůžek a lepící pásky. 

 

Vánoční výzdoba oken z papíru

Když už jsme nakousli výrobu z papíru, můžeme se jí držet. Tento bod výzdoby je velká zábava a hlavně je levný. Např. papírové sněhové vločky je velmi snadné vyrobit a společná tvorba je příležitostí strávit příjemné chvíle s dětmi a dalšími členy rodiny. Stačí si na internetu najít šablony, ty si vytisknout a vystřihnout a pak už jen obkreslujete a vystříháváte a lepíte. Pokud zvolíte decentní výzdobu, je tato výzdoba opravdu nádherná.

Vystříhávat například můžete:

 

  • Vločky
  • Andílky
  • Vánoční města
  • Betlémy
  • Vánoční krajinu
  • Různé složité vzory a skládačky

 

Vánoční betlémy

První výroba vánočního betlému se datuje do roku 1223, kdy František z Assisi toužil vyobrazit narození Ježíše Krista. Většinou se setkáte s klasickými dřevěnými betlémy, kde figurují pouze hlavní postavy. Ale existují i takoví nadšenci, kteří si každý rok vyrobí další postavičky a pomalu tak rozšiřují dění v betlému. V obchodech ale najdete především zmenšené verze, které jsou z překližky, keramiky a papíru. Vyrábí se tak, abyste je mohli umístit kdekoliv po bytě, takže i do oken.

 

Betlém

Zdroj: Unsplash.com


Betlém by samozřejmě neměl stát jen samotný na okně. Je dobré pod něj dát umělou trávu nebo lýko, kolem dát trochu zeleně, nebo výše zmíněných ozdob z papíru nebo i andělíčky a různé vánoční sošky. Na okna dejte trochu lepících hvězdiček a vloček a vznikne vám kompletní vánoční scéna.

 

Nezapomeňme ani na klasické prvky Vánoc

Tím nejsou ovšem myšleny dárky, ale spíše vánoční stromečky a věnce. Pokud vám nevadí trocha nepořádku, jsou nejlepší živé, ale v druhém případě lze zakoupit umělé stromečky i věnce. Stromečky můžete zakoupit ve více velikostech, a tak si s nimi ozdobit i okna. V každém případě doma nemůže chybět hlavní stromeček! 


Na dveře i okno si zavěste stejné věnce a přivítejte Vánoce v plné parádě. Jak jste mohli zjistit, vánoční motivy na okno mohou vypadat opravdu různě. Záleží jen na tom, jakou fantasii a chuť do tvoření zrovna máte.
 

26.9.2023 11:58

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0
  • Kontakty
  • +420 601 556 779 (Po - Pá 7:00 - 15:30)
  • Velkoobchod